We maken gebruik van cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Als u deze website blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Lees meer over cookies
De Fotobond organiseert gedurende het jaar verschillende wedstrijden en exposities. Dat kunnen clubwedstrijden zijn, maar ook individuele wedstrijden en exposities. Hieronder vindt u een overzicht in de Agenda.
Klik hier voor een overzicht van geplande wedstrijden.
Datum inzendperiode | Wedstrijden en Exposities | Bespreking / locatie | Toelichting |
---|---|---|---|
1 jan - 1 feb 2010 | BondsFotoWedstrijd | Door het coronavirus is er helaas geen bespreking dit jaar | |
1 apr - 15 mei 2020 | Foto Individueel | 12 sept om 10 uur / d'n Bogerd Druten | |
1 apr - 1 okt 2020 | De 2020 Open Foto Cup | uitslag zondag 22 nov / Rietveld Paviljoen Amersfoort | |
1 jul - 15 aug 2020 | Foto Online 2e editie | nvt | |
1 jul - 15 aug 2020 | Salon Foto Nationaal | 10 okt om 10 uur / d'n Bogerd Druten | inzendperiode digitale bestanden / deelname uitsluitend op uitnodiging |
1 okt - 15 nov 2020 | Foto Online 3e editie | nvt | |
13 - 22 nov 2020 (expo data) | Grote Fotobond Expositie | Rietveld Paviljoen in Amerfoort | |
1 jan - 30 jan 2021 | Audiovisueel Online | 20 mrt 2021 Landelijke AV-dag in Maartensdijk | Dan vinden ook de huldigingen van de winnaars plaats en worden de series getoond. Kijk tzt naar het programma! |
Deze tweejaarlijks gehouden wedstrijd richt zich niet op losse foto's maar op audiovisuele producties. De wedstrijd wordt in de oneven jaren gehouden.
Op zaterdag 20 maart 2021 vindt tijdens de Landelijke Dag AudioVisueel de uitreiking van de onderscheidingen van de winnende series plaats.
Heeft u vragen over deze wedstrijd? Neem dan contact op met de coordinator van de landelijke groep Audiovisueel André Hartensveld (audiovisueel@fotobond.nl).Hieronder vindt u de wedstrijduitslagen van 2017 en 2019.
Audiovisueel Online is een tweejaarlijkse wedstrijd voor leden van de Fotobond. Begin van dit jaar vond de deelname plaats en een deskundige jury heeft ons deze opmerkingen toegezonden.
Algemene opmerkingen over de beoordeling van de AV’s
Door Chris Stenger
Het audio gedeelte was in de meeste series zwak verzorgd. Dit verschijnsel is typerend voor AV makers die vanuit de fotografie wereld komen. Bij veel series bestond het audio gedeelte uit slechts één muziekstuk zonder enige verdere toevoeging. Weinig inzenders hebben live geluid gebruikt, slechts twee inzenders werkten met een voice-over en vrijwel niemand gebruikte extra geluidsfragmenten om iets te accentueren. Ik wil niet beweren dat zulke extra elementen altijd aanwezig moeten zijn in een audiovisual maar ze vormen wel belangrijke creatieve mogelijkheden die een AV meerwaarde kunnen geven!
Bij veel series vormen beeld en audio geen eenheid. Overvloeien op het ritme van de muziek is weliswaar niet altijd nodig of gewenst, maar als er in de muziek echt iets ‘gebeurt’ wil ik dat toch wel graag terugzien in het beeld. In veel series lijken beeld en geluid echter onafhankelijk van elkaar te zijn.
Veel series die ik zag waren toch vooral ‘audiovisuele fotoalbums’, maar een audiovisual is meer dan een serie plaatjes met een muziekje erachter. Ik zag vaak fraaie beelden maar zonder samenhang en zonder verhaal, ogenschijnlijk min of meer willekeurig samengevoegd. Werken zonder verhaallijn kan best als je bijvoorbeeld een sfeerbeeld wilt scheppen, maar zorg er dan in ieder geval voor dat de beelden een samenhang vertonen of een logische volgorde hebben.
Veel audiovisuals zijn aan de lange kant. Nu wil ik zeker niet beweren dat een audiovisual van 4 of 5 minuten zonder meer te lang is. Nee het gaat erom hoe de AV werd geprogrammeerd. Een audiovisual met veel afwisseling en een voice over mag van mij best 10 tot 15 minuten duren, mits het interessant genoeg is. Echter, als er weinig progressie is in beeld en geluid, is 4 minuten al snel te lang. Vooral natuurfotografen hebben de neiging om al die fraaie platen die ze hebben geschoten in een AV op te nemen, maar ja 20 beelden van een landschap die achter elkaar vertoond worden zonder dat er veel gebeurt in beeld en/of audio gaat toch vervelen, hoe fraai die landschappen ook zijn.
Er werd heel weinig video gebruikt. Ook dit is weer iets dat typisch is voor AV makers die uit de fotowereld komen. Het gebruik van videoclips kan echter een AV enorm verlevendigen en ik heb veel audiovisuals gezien waarbij ik dacht: waarom geen stukje video gebruikt.
Commentaar door jurylid Peter Willemse:
'Als fotograaf pur sang vond ik het wel een uitdaging om een AV wedstrijd te mogen jureren. Niet echt op de hoogte van alle mogelijkheden die de makers ter beschikking hebben om de AV te maken heb ik vooral naar de fotografie gekeken en de wisselingen van foto’s in combinatie met de audio die onder, of misschien is de term, naast de beelden liep. Voor mij stak er 1 serie echt boven uit. Om deze serie, mijn eerste keuze, echt mee te laten tellen heb ik op alle 3 de beoordeel punten een 10 gegeven. Nu weet ik wel dat een 10 voor perfect staat en dat die eigenlijk bijna nooit voorkomt, maar om de serie niet te laten ondersneeuwen door de punten van de andere juryleden is dit de enige manier. Nu de einduitslag bekend is blijkt dat deze opzet maar ten dele is gelukt. De serie komt niet verder dan brons en dat vind ik jammer'.
'De serie The Ball Game is een vlot gefotografeerde serie over een softbal toernooi voor dames. De maker heeft voor zwart/wit gekozen en dit geeft de serie m.i. extra vaart en legt het gebeuren vast zonder de afleiding van kleur. De inhoud van de foto’s is sportfotografie waardig, veel actie beelden waarin ook de bal veel aanwezig is. Mooie portretten met emotie, close up’s en spelmomenten in een lekkere vaart en een pakkend muziekje er naast. Ik heb de series nadat de totaal uitslag binnen was nogmaals bekeken en ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Het was echt een plezier om naar jullie werk te mogen kijken.'
Commentaar door jurylid Ab van Dalen:
'Deze AV valt in de serie van 55 inzendingen op. Gaan veel producties over concrete onderwerpen, The Dream Room doet dat juist niet en brengt je in een wat surreële wereld. Liever gezegd een hele kleine wereld, namelijk één kamer. Dit surrealistische is natuurlijk direct ook een smaakkwestie, zelf probeer ik dat ook vaak in mijn fotografie te leggen. Bij een groot aantal inzendingen verlang je halverwege al naar het einde, bij deze blijf je kijken met de vraag wat komt er nu? Er gebeurt van alles in die kamer. Omdat het overkomt als een droom, doet het er minder toe dat de samenhang soms ontbreekt. Een ander punt is, dat de stijlmiddelen van de fotografie nogal verschillen. Soms oogt het als fotografie, soms lijkt het door de Topaz-bewerkingen meer op schilderwerk. Blijkbaar kan dat in een droom'.
'Er zijn veel series waar het zogenaamde derde beeld nauwelijks spreekt, hier is dat wel het geval en zelfs nodig om het droomeffect vast te houden. De kwaliteit zit hier niet in de fotografie zelf, maar in het vloeien van de beelden en de sfeer. Reden waarom zo’n AV verschillend beoordeeld zal worden in de fotowereld. Al met al een productie waarvan ik wel heb genoten.'
Commentaar door jurylid Chris Stenger: 'Met My Immortal heeft de auteur een buitengewoon fraaie serie afgeleverd. Het sterkste punt in de serie is de emotie die als vanzelf opgeroepen wordt door de goede combinatie van beeld en geluid. De serie wordt daarnaast gedragen door de prima fotografie en visueel is het een genot om naar te kijken. In tegenstelling tot een aantal andere series met prima fotografie is My Immortal ook duidelijk meer dan een losse verzameling fraaie beelden. Er is sprake van een duidelijke verhaallijn: het leven van de Konik, het gevecht dat tot z’n einde leidt en het uiteindelijke sterven'.
'Zijn er dan helemaal geen verbeterpunten te noemen. Ja, toch wel. De vrij minimalistische muziek laat subtiel toevoegen van live geluid best wel toe en het ontbreken van zulk live geluid vond ik toch wel een gemis. Ook vind ik de muziek tijdens het vechten van de Koniks niet ideaal: de muziek verandert dan niet van karakter terwijl het een zeer cruciaal onderdeel in de serie is. Gebruik van meer dramatische muziek op dit punt zou de serie nog sterker maken. Ondanks deze puntjes van kritiek is My Immortal een terechte winnaar van Zilver, waar ik met veel plezier naar heb gekeken.'
Ook benieuwd naar de hele uitslag? Lees hier de Uitslag AV Online 2019.
Hier kunt u de volledige Uitslag AV-online 2017.pdf downloaden.
De Bondsfotowedstrijd is een een wedstrijd voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond.
Persoonlijke leden kunnen hieraan niet deelnemen.
De Bondsfotowedstrijd is een een wedstrijd voor fotoclubs aangesloten
bij de Fotobond.
Persoonlijke leden kunnen hieraan niet deelnemen.
Heeft u een vraag? Neem dan contact op met de coördinator via bfw@fotobond.nl
Wil je meedoen aan buitenlandse fotowedstrijden dan is het goed om te weten hoe die wereld in elkaar zit.
Voor informatie en/of vragen over internationale fotosalons, de FIAP-onderscheidingen e.d. kan je terecht bij de FIAP Liaison Officer: Marcel van Balken: fiap@fotobond.nl
Voor clubs is er ook een 'Lezing Fotowedstrijden en (inter)nationale fotosalons'. Informatieve en inspirerende presentatie over het inzenden en meedoen aan (internationale) fotosalons. Behalve praktische info en tips bevat de presentatie ook veel fotowerk ter inspiratie. Zie voorwaarden Interne Sprekerslijst (Marcel van Balken) van de Fotobond.
Er zijn veel interessante wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Met of zonder thema, kleur of zwartwit; er is keus genoeg. Laat je inspireren en zoek een leuke wedstrijd uit.
Van de vier grootste organisaties vind je hieronder de links naar de laatste updates van het aanbod aan internationale fotowedstrijden.
Iedere deelnemer ontvangt altijd een catalogus, hetzij in boekvorm hetzij als DVD of online PDF. Sommige zijn complete boekwerken, prachtig uitgevoerd met een deel van de foto’s die in de prijzen zijn gevallen en/of zijn geaccepteerd. Voor een overzicht van alle salons per organisatie klik hieronder op een van de links:
FIAP PSA GPU ISF
Ook dit jaar hebben weer een aantal fotografen door het enthousiast meedoen aan
buitenlandse fotowedstrijden en -salons
een FIAP onderscheiding weten te behalen.
Voorwaar een bijzondere prestatie maar
helaas kon er dit jaar geen feestelijke uitreiking
plaatsvinden van de oorkondes en insignes.
Dit omdat de Algemene Leden Vergadering
van de Fotobond vanwege de Coronacrisis
niet heeft kunnen plaatsvinden.
En dat was altijd het moment om de FIAP
onderscheidingen door de voorzitter,
Oege Lam uit te reiken en de betreffende
fotografen te feliciteren. De FIAP’ers hebben
inmiddels hun bescheiden wel via de post
mogen ontvangen.
> Bekijk de galerij der gelauwerden vanaf 2016 met de beelden.
Het zijn:
AFIAP (Artist) | Karine van der Werf | ||
---|---|---|---|
EFIAP (Excellence) | Leen Buijs | ||
EFIAP/brons | Gilbert Bieshaar | Will Verheesen | |
EFIAP/silver | Chris Stenger | ||
EFIAP/goud | Rob Boehle | Willem Halbach | |
EFIAP/platinum | Franke de Jong | ||
EFIAP/d1 | Max van Son | ||
Voor de eerste titel AFIAP moet je o.a. minimaal 40 acceptaties hebben behaald met 15 verschillende werken in minimaal 15 salons in 8 verschillende landen. Daarna komt EFIAP en daarna de ‘levels’ brons t/m platina.
Daarnaast zijn er sinds 1 januari 2016 bijzondere onderscheidingen door FIAP in het leven geroepen (EFIAP diamond 1/2/3) die alleen met het behalen van (veel) prijzen worden toegekend. De prijzen moeten zijn behaald na 1 januari 2015.
In april 2019 is EFIAP/diamond 3 aan Marcel van Balken toegekend die met zijn vorig jaar behaalde MFIAP daarmee alle FIAP-onderscheidingen op fotogebied heeft weten te behalen. Een bijzondere prestatie.
Lijst van alle Nederlandse FIAP onderscheidingen vanaf 1956.
De vorige exemplaren kun je hier downloaden.
Wilt je een e-mail ontvangen wanneer het nieuwe FIAP Nieuws verschijnt? Stuur een e-mail naar: fiap@fotobond.nl
De FIAP Photographers card is noodzakelijk voor het aanvragen van FIAP onderscheidingen. Ook voor deelname aan een FIAP congres of FIAP Photomeeting is de card vereist. De procedure voor het aanvragen van een FIAP Life card is veranderd. Iedereen kan het nu zelf doen. Ga naar www.myfiap.net/user/register/fp en vul je gegevens in. Een instructievideo is te raadplegen.
De kosten voor de 1e kaart zijn € 50,- excl. verzend- en Paypalkosten. Bij wijziging van uw onderscheiding kun je de card aanpassen. De kosten hiervoor zijn € 25,- excl. verzend- en Paypalkosten. De kosten worden verrekend via de FIAP Liaison Officer van de Fotobond, Marcel van Balken. Hij zorgt er tevens voor dat je de card ontvangt.
Organisaties
De Fotobond is lid van FIAP, daarom hoeven
leden van de Fotobond niet apart lid van FIAP te worden. Daarnaast zijn
er meer internationale organisaties die je vaak tegenkomt bij
internationale salons. Van deze organisaties (o.a. PSA en GPU) moet je wel lid
zijn als je bij hen onderscheidingen wilt aanvragen.
Lees de infobulletins
Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten? Lees dan ook de
infobulletins:
FIAP algemene info
Wil je meer weten van FIAP? Hier staan enkele links.
Als je voldoende acceptaties hebt behaald bij internationale fotowedstrijden en -salons kun je een FIAP onderscheiding aanvragen. Deze dienen tussen 1 en 31 januari te worden ingediend. Document 011/2016 is de officiële FIAP instructie. Let wel, de catalogus moet verschenen zijn als de aanvraag wordt ingediend.
Aanvragen voor MFIAP dienen tussen 1 en 31 december te worden ingediend.
Voor verdere informatie, mail naar fiap@fotobond.nl.
FIAP geeft sinds augustus 2016 een Newsletter uit. Hierin informatie over FIAP de landen waar FIAP actief is, informatie van en over de landenleden. Het is puur een informatiemagazine over van activiteiten door landen georganiseerd en geen fototijdschrift.
> FIAP Newsletter nr. 8 - december 2019
> FIAP Newsletter nr. 7 - juni 2019
> FIAP Newsletter nr. 6 - december 2018
> FIAP Newsletter nr. 5 - juni 2018
> FIAP Newsletter nr. 4 - december 2017 (met o.a. een bijdrage van onze FIAP groep over de ruim 12,5 jaar van hun bestaan)
Interesse? Ga naar Fiap Newsletters.
Deze wedstrijd is voor alle leden van de Fotobond. U kunt voor meerdere thema's inzenden.
Helaas is het niet mogelijk de uitslag op de gebruikelijke manier door te laten
gaan, het blijkt niet mogelijk dit te realiseren met in acht neming van de
opgelegde regels binnen de beschikbare tijd. Ook dit evenement moeten we van
de agenda halen en hopen dat de volgende editie weer gewoon georganiseerd
kan worden.
De uitslag zal 12 september op de site van de Fotobond geplaatst worden met
een schriftelijke bespreking van één van de juryleden voor die foto’s die brons
(23 punten) of hoger hebben gescoord.
De wedstrijd voor ieder lid van de Fotobond, waar je als lid van de Fotobond lid naar uit hoort te kijken. Met genres waar ieder zijn creativiteit en verbeeldingskracht in kwijt kan. De inschrijving is open van 1 april 2020 t/m 15 mei 2020 en de openbare bespreking is gepland op 12 september in Druten, Cultureel Centrum d’n Bogerd. Het uiteindelijke programma voor die dag zal op een later tijdstip bekend gemaakt worden op deze site.
De genres:
Het reglement van deze wedstrijd: SR_Foto-Individueel-V8.6.pdf
Voor meer informatie over Foto Individueel kunt u een mailtje sturen naar fotoindividueel@fotobond.nl.
De winnende foto's zijn te bekijken in DIT ALBUM.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2019.
Om alle foto's te bekijken:
Hieronder ziet u enkele foto's die in Rijen zijn gemaakt door Arno Elshout.
.
De winnende foto's zijn te bekijken in DIT ALBUM.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2018
Catogorie | Naam | Ranking | Titel inzending |
---|---|---|---|
Natuur | Anita Evers | Zilver | Dollard |
Portret | Eward Hermans | Zilver | Lela |
Sport | Lianne Peters | Zilver | Volle galop |
Open | Jos Arents | Zilver | Ikebana |
Model | Wilco van Bragt | Brons | Cheyenne Weddingdress |
Klik op de oranje blokjes hieronder voor een sfeerimpressie (door Gert Wilderink).
Op 26 november 2017 maakte de jury de uitslag bekend op de openbare bespreking van deze wedstrijd.
Bekijk het juryrapport: Foto Individueel 2017 juryrapport
Bekijk de foto's: Webalbum met de foto's die Goud, Zilver en Brons hebben gekregen
Bekijk de uitslaglijst: Uitslag Foto Individueel 2017
Foto Online is een fotowedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt driemaal per jaar gehouden.
Foto Online is een fotowedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt driemaal per jaar gehouden.
> reglement Foto Online (versie 7.5)
Coördinator Foto Online is Anton Verbeek, e-mail fotoonline@fotobond.nl.
Iedereen die lid is van de Fotobond kan hiervoor inzenden via de website van de Fotobond. Er is geen thema aan verbonden.
Inzenden kan vanaf 1 juli tot en met 15 augustus. Daarna gaat een enthousiaste jury aan het werk. De resultaten worden getoond op de website van de Fotobond.
Allemaal veel succes!
Anton Verbeek
Coördinator Foto Online
Bij
deze eerste editie van FOL dit jaar waren er net iets meer dan 1000
inzendingen. Jullie hadden er zin in!
De
juryleden waren Wim Broekman, redacteur van InBeeld en Renk Ruiter en
John Seegers, uit de gespreksgroep Bondsmeesterklasse.
De
jury was verrassend snel klaar. Een geoefend oog ‘ziet nu eenmaal
sneller’ en daarom was er wat meer tijd om een instructief verhaal
van ze te vragen. Een leermoment waar we allemaal iets aan hebben.
Dat
leren we eigenlijk niet van de goede foto’s. Dat kunnen we zelf wel
invullen, maar juist de foto’s die het niet halen, het waarom
daarvan… Natuurlijk gezien door de ogen van een van de juryleden.
Ook
over jureren wil ik het graag nog even hebben. Wim Broekman geeft
daar zijn persoonlijke visie op: ‘waar moet een jurylid op letten?’
We
weten allemaal dat we bij het beoordelen van foto’s geen
stokpaardjes moeten berijden. Maar nog steeds wordt als
beargumentering van een lage waardering aangevoerd dat smaken
verschillen. Natuurlijk verschillen smaken en heeft iedereen zijn
eigen voorkeuren maar van een goed jurylid kan je niet verwachten:
‘Dit is mijn ding niet, of hier heb ik niets mee’.
Ook
al gaat de voorkeur uit naar een ander onderwerp dan zal hij of zij
toch een foto moeten kunnen beoordelen op zijn eigen verdienste.
Rob
’s-Gravendijk - coördinator
Foto Online
(volgende
keer een nieuwe coördinator, dan neemt Anton Verbeek het stokje van
mij over)
> klik hier voor de uitslag van Foto Online 2020 - 1e editie
Open het document.
Om een foto te bekijken: (dubbel)klik op de url of kopieer en plak de url in uw
browser.
Uw eigen score kunt u zoeken door Ctrl F te gebruiken en uw lidnummer in het zoekvenster links onderaan in te typen.)
Alle bekroonde inzendingen van de 1e editie 2020 vindt u hier > dit album.
Lees ook het juryverslag hieronder!
Waarop
letten als jury? Door
Wim Broekman
In
de tijd dat ik een breed georiënteerd fotoblad leidde waren o.a.
selectiecriteria: zou ik de foto willen publiceren (zowel goed en
interessant als vernieuwend), is hij in enig kader toepasbaar (b.v.
als illustratie, boekomslag), is hij goed in zijn soort (fotografie
is breder dan eigen interesses en stokpaardjes), zou ik er geld voor
over hebben (als collectioneur), zou ik hem zelf gemaakt willen
hebben (als fotograaf).
Originaliteit
in onderwerpkeus en uitwerking zijn belangrijk, maar wel steeds
moeilijker. “Alles is al gefotografeerd”, jawel, maar niet zoals
jij het doet. Zo ook een effectieve compositie (dus geen saaie
‘regeltjes’ volgen), een adequate nabewerking (contrast,
verzadiging, omzetting naar ZW-W), is een enscenering of montage
‘geloofwaardig’ (intrigerend, niet ‘kinderachtig’), en
natuurlijk de opgeroepen associaties, sfeer en het licht. Niet
noodzakelijkerwijs in deze volgorde.
Je
vergelijkt wel appels met peren, maar je bekijkt vooral ‘waar gaat
de foto over?’ Misschien wel over meer of iets anders dan je in
eerste instantie ziet. Dat kan dan een 2e
laag vormen, bij langer kijken ontdek je meer betekenis, steeds meer
verhaal. Een 2e
laag geeft zonder meer een extra.
Soms
zie ik in een foto een citaat uit, of verwijzing naar, iconische
foto’s van bekende fotografen – dat mag je niet meteen afdoen met
‘plagiaat’ (naar bijv. Erwin Olaf, Hopper, Elliott Erwitt). Is
sprake van ‘in de stijl van’ of een eigen draai aan een traditie?
Bevat
de foto een ‘witte muis’, ofwel een opvallend, interessant,
bijzonder element, dat een ‘gewone’ situatie een onverwachte
‘twist’ geeft. Straatfotografie kan heel boeiend zijn, maar ook
gaan over heel alledaagse situaties die weinig toevoegen, en niets
zeggen over een dieper gaande ‘condition humaine’.
In deze wedstrijd – zonder genre of thema, alles was ‘vrij onderwerp’ – was de categorie ‘natuur en landschap’ zeer sterk vertegenwoordigd, evenals het portret. Dat eerste zie ik wel, het laatste minder in de uitslag weerspiegeld. Ik zag er aanleiding toe, maar er waren drie juryleden, die in deze opzet weinig onderling overleg pleegden. Een andere opzet met één jurylid geeft weer andere uitgesproken oordelen.
Over
de nabewerking: soms zie je hoe een stukje afsnijden al veel kan
verbeteren (concentratie op de clou of lichtvoering, angst voor het
vierkant?), ogen kunnen vaak iets opgehelderd en daardoor sprekender
worden, soms helpt wat meer contrast, gecombineerd met echt wit en
zwart, ze zijn te grijs. Dan is het een kwestie van hoe zwaar til je
aan het gebrek, als de foto het verder helemaal in zich heeft?
Technische manco’s zijn wel degelijk verwijtbaar, maar hoevéél?
Kalibreren van je PC, monitor enz. kan wonderen doen.
Een titel kan weergeven wat je bij de eerste oogopslag al ziet (overbodig), of probeert met meer toelichting de jury (vergeefs!) te sturen. Soms verwijst hij naar iets dat juist niet is te zien, althans onvoldoende eruit spreekt. En sommige vakantie- en kinderfoto’s kun je beter in het vakantie- of familiealbum houden, die zijn te weinig ‘universeel’. Raadpleeg dan eerst eens een onbevangen buitenstaander over het wel of niet inzenden.
Zo’n 1000 foto’s in een wedstrijd zonder thema laten nu eenmaal rijp en groen zien, drie juryleden met eigen voorkeuren en inzichten doen de rest: over de top-50 is men het redelijk eens, maar daaronder wordt nogal uiteenlopend beoordeeld, op heel verschillende gronden.
Foto’s uit de middenmoot Door John Seegers
Enjoying this tea - Ton Wolswijk 17 punten
De
titel van deze foto doet het beeld geen eer aan. Dat deze meneer van
zijn thee geniet straalt hij niet uit. Toch is er genoeg sfeer in
deze omgeving om betere opnamen te maken en daarmee ook hoger te
scoren bij een fotowedstrijd e.d.
Laat
dan merken, als je de taal niet kent, met gebarentaal en een
glimlach, dat je graag in de keuken een foto wilt maken. Negen van de
tien keer heb je succes. Neem dan de tijd om de juiste compositie te
maken. De man met het kopje thee kun je dan ook in je beeld meenemen.
Laat
via de monitor van je camera even aan de geportretteerde(n) zien wat
je gemaakt heb. Succes verzekerd.
De
eindafwerking van de opname laat ook wat te wensen over. De
schaduwpartijen zijn te veel ‘opgelicht’ zodat er minder dekking
in de donkere partijen (en beeldruis) is ontstaan en tevens de ‘hoge
lichten’ daardoor wat ‘uitgevreten’ zijn.
't Regent 't Regent - Marina van Wissen 17 punten
Een
sfeervolle straatfoto waar mijns inziens nog wat aan ontbreekt om tot
een hogere waardering te komen.
Een
smal straatje in Zierikzee met middenin een ‘inzinkbare paal’ en
netjes in de voorgrond, om enige diepte in het beeld te geven, een
fiets meegenomen.
Een
mooie toevoeging zou zijn wat ‘levendigheid’ in dit leuke
straatje.
Het
is dan even geduld hebben en wachten tot mens of dier, in welke
hoedanigheid dan ook, de boel wat opfleurt en wat ‘spanning’ in
het beeld brengt.
Door
de harde contrasten zijn ‘de hoge lichten’, vooral in de
voorgrond, wat uitgevreten.
Als
je deze lichte partij wat subtiel doordrukt sluit je het beeld
onderin wat af en gaan je ogen naar het midden en interessantste deel
van het beeld.
Foto’s uit de middenmoot Door Renk Ruiter
Jacobsladder - Anneke Mijnen 17 punten
Torres del Paine -Henk Baarens 17 punten
> uitslagen Foto Online 2019 #1 *
> juryverslag Foto Online 2019 #1
> uitslagen Foto Online 2019 #2 *
> juryverslag Foto Online 2019 #2
> uitslagen Foto Online 2019 #3 *
> bekijk de bekroonde foto's van 2019
> uitslagen Foto Online 2018 #1 *
> juryverslag Foto Online 2018 #1
> uitslagen Foto Online 2018 #2 *
> juryverslag Foto Online 2018 #2
> uitslagen Foto Online 2018 #3 *
> bekijk de bekroonde foto's van 2018
> uitslagen van Foto Online 2017 - 2e editie *
> uitslagen van Foto Online 2017 - 3e editie *
> bekijk de foto's van 2015 - 2017
* Download het document.
- Klik 2x maal op de url om de foto te bekijken of kopieer de url in uw
browser.
- Uw gegevens kunt u zoeken door Crl F en tik in het lidnummer of
uw naam.
Foto Documentair is een wedstrijd van de Fotobond, speciaal gericht op documentaire fotografie.
In 2016 heeft de laatste inzending plaatsgevonden om de Martien Coppensprijs. Om een indruk te krijgen van die wedstrijd hieronder de 1e, 2e en een dubbele 3e prijswinnaars.
Foto Nationaal is een salon (expositie) van de Fotobond. U kunt alleen op uitnodiging inzenden voor deze expositie.
Foto Nationaal is een salon (expositie) van de Fotobond. U kunt alleen op uitnodiging inzenden voor deze expositie.
Heeft u vragen over deze salon? Stuur dan een email naar: fotonationaal@fotobond.nl.
Inschrijformulier Foto Nationaal
Wilt u vast kennismaken met de leden ?
Dat kan en download de tekst: Juryleden Salon Foto Nationaal 2020.pdf
De
deelname voor deelnemers/groepen gaat anders, de inzending van de
serie gaat anders en ook de selectie voor de genomineerden gaat
anders.
In februari ontvangen alle afdelingen een opgave van het aantal plaatsen waarvoor de afdeling een kandidaat mag opgeven en die een uitnodiging gaan ontvangen. Middels een afdelingswedstrijd worden de kandidaten geselecteerd. Niet opgegeven hoeven te worden de actieve leden die lid zijn van een landelijke groep of een Fotobondsprestatie-onderscheiding hebben ontvangen. Die worden automatisch van een uitnodiging om deel te nemen aan Foto Nationaal voorzien.
Begin mei ontvangen alle deelnemers aan Foto Nationaal een persoonlijke uitnodiging. Het inzenden van de serie van 5 die een onderlinge samenhang hebben gaat in een eerste ronde enkel en alleen door het inzenden van de digitale bestanden en een tekst van hooguit 250 woorden. Om de geprinte serie wordt pas na de eerste selectie gevraagd.
De selectiecommissie gaat alle inzendingen beoordelen en geeft aan welke series een ronde verder komen. Er zal aan de betreffende makers worden verzocht binnen 10 dagen de op papier afgedrukte foto's in het formaat minimaal 20 bij 20 en maximaal A3 plus in te zenden.
Alle genomineerden ontvangen rond 22 september dus hiertoe een uitnodiging om de bestanden geprint in te sturen binnen 10 dagen en om bij de bespreking van de selectiecommissie op 10 oktober in Druten aanwezig te zijn. Daar zal bekend worden gemaakt wie uiteindelijk tot de groep Geselecteerden gaat behoren.
Als er nog vragen zijn, stel ze gerust.
Frans Albers
coördinator Salon Foto Nationaal
tel 0345 712022
e-mail fotonationaal@fotobond.nl
Lees hier het Reglement Foto-Nationaal V4.2.pdf
En ook de toelichting: Toelichting Reglement Foto-Nationaal V4.2.pdf
Beide documenten zijn van toepassing op de Salon 2020!
Op zaterdag 24 augustus heeft een selectiecommissie in Rijen de series die waren ingezonden naar deze salon bekeken en geselecteerd. Deze geselecteerde series werden besproken bij de opening van de expositie in Amersfoort.
De makers van de series en de titel van hun inzending:
André Bergmans (persoonlijk lid) - Het begint altijd met woorden
Colette Lukassen (persoonlijk lid / LG BMK en Portret) - Emma
Edward Hermans (Ned. AFV Amsterdam / LG Portret) - Easy on the Eyes.
Els Baltjes (persoonlijk lid) - Ons dagelijks eten..
Esther Vertelman (Fotokring Polderlicht / LG Portret) - Van luier tot luier
Gery ten Broek (persoonlijk lid / LG Portret) - Kwetsbaar
Ineke de Waal (FC Noordoostpolder) - Tussen donkerder en licht
Izabela Dusinska (Hengelose AFV) - Afgekeurd
Jaap Hijma (Ned. AFV Amsterdam / LG Fotojournalistiek en BMK) - Israeli Streets
Jan le Pair (FC Rapenland) - Stop de plastic zak
Jan Ros (persoonlijk lid / LG BMK en FIAP) - Playground
Theo Mastenbroek (FC De Rarekiek en FG De Huiskamer / LG BMK) - Naar lichten ....
Daarnaast zijn er 5 eervolle vermeldingen geselecteerd. Deze series zijn wel besproken maar maken geen deel uit van de expositie. Deze series waren de favoriet van de juryleden.
Armando Jongejan (Contrastfotografie / LG Fotojournalistiek en BMK) - Afscheid van een broeder
Peter van Tuijl (persoonlijk lid / LG Fotojournalistiek en BMK) - Hersenschimmen
Rene van Rijswijk (Fotokring Polderlicht / LG BMK) - ...de helpende hand...
Ton Wolswijk (FG De Huiskamer) - Heilig bad tijdens de KUMBH MELA
Tonny Opmeer (FC De Koeksche Waard) - Imperfectie
> klik hier voor het jury/selectieverslag
> klik hier voor de geselecteerde series
Petra Cardinaal is sinds 2006
galeriehoudster van galerie Pennings in Eindhoven: 'Dit jaar hebben we
ons 40-jarig bestaan gevierd met de overgang naar een nieuwe organisatie
genaamd Pennings Foundation. We zijn een breed, toegankelijk platform
voor fotografie, video en new media art in ZuidNederland. Naast
exposities worden er educatieve trajecten, lezingen en workshops
aangeboden en spelen we een verbindende rol tussen makers, kijkers,
kopers en opdrachtgevers'.
www.penningsfoundation.com
Carla Kogelman is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de
theaterwereld en studeert eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam
met als specialisatie reportage, documentair en portret. Een maand later
won ze de 1e prijs bij de Zilveren Camera met verstilde portretten van
acteurs back stage. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van
het dagelijks leven en hebben te maken met opgroeien, emotie en hoe
mensen in het leven staan. Ze maakt graag series over de veerkracht van
kinderen.
www.carlakogelman.nl
Loek van Vliet studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
in Den Haag. Hij werkt aan lange-termijn-projecten over de ervaring van
het landschap. Dit resulteert in tentoonstellingen en boeken zoals:
Earthly Windows, The experience of the European Landscape throughout the
ages; Sacred Grounds, stiltegebieden in Nederland en Vlaanderen;
Natuurlijke Klimaatbuffers. Zijn werk is onder andere opgenomen in de
Rijkscollectie, Den Haag en de Kunstcollectie van de Universiteit van
Leiden.In 2014-2015 heeft hij een werkbijdrage jongtalent ontvangen van
het Mondriaanfonds. Sinds 2013 is hij docent aan de Koninklijke Academie
van Beeldende Kunsten.
www.loekvanvliet.nl
André van Hooidonk
Petra Cardinaal
Carla Kogelman
Loek van Vliet
In het sfeervolle gemeentehuis van de gemeente Beek vond de opening plaats van de expositie. Op zondag 7 oktober om 14.00 uur stroomde de hal en de ontvangstruimte op 1e etage vol met de geselecteerden en de makers van de eervolle inzendingen met familie en vrienden.Tot en met vrijdag 26 oktober heeft eenieder de mogelijkheid om te kijken naar de 13 series.
De voorzitter van de Fotobond Oege Lam begon zijn inleiding met een gedeelte uit het juryrapport:
'Foto Nationaal beoogt een fotosalon te zijn met het beste seriematige werk van Nederlandse vrijetijdsfotografen. De inzending is niet vrij, de fotografen zijn voorgeselecteerd. Dat is te merken aan het ingediende werk. Gemiddeld is het van een hoge kwaliteit. Aan de fotograaf is gevraagd om een toelichtende tekst te geven. Verder had men de mogelijkheid om aan te geven of de serie bij de selectieprocedure getoond zou worden op een zwarte, witte of grijze achtergrond, zodat de foto's het meest tot hun recht konden komen. Alle 159 ingediende series voldeden aan de reglementaire eisen. Dat wil niet zeggen dat al het ingediende werk technisch volmaakt was. Soms deed een slechte afdrukkwaliteit afbreuk aan de inhoud en er werd niet altijd mooi geplakt en gesneden.'
De jury
De jury, eigenlijk selectiecommissie, bestond uit de volgende personen: Veronique Jansen (fotograaf, samensteller van tentoonstellingen en adviseur bij Museum Hilversum), Katharina Pöhlmann (fotograaf, coach, docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam), Loek van Vliet (fotograaf, docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag) en stond onder voorzitterschap (zonder stemrecht) van Fotobond-voorzitter Oege Lam.
De jury had tot taak om uit de aangeboden analoge werken maximaal dertien series te selecteren voor presentatie in de salon van Foto Nationaal. Daarnaast kon de jury een of meerdere eervolle vermeldingen toekennen aan series die net niet de hoofdselectie bereikten.
[Foto gemeentehuis: Frans Albers - foto juryleden: John Moest]
> juryrapport Foto Nationaal 2018
Dit is een nieuwe wedstrijd van de Fotobond, die openstaat voor leden maar, en dat is het nieuwe, ook voor niet-leden! Het thema – en dat kan bijna niet anders – is: Vrijheid. 75 jaar vrijheid, in verleden, heden en toekomst. Inzenden kan van 1 april tot 1 oktober 2020.
Uiteraard gaan wij er vanuit dat leden ook bij het fotograferen de corona-maatregelen respecteren.
Dit is een nieuwe wedstrijd van de Fotobond, die openstaat voor leden maar, en dat is het nieuwe, ook voor niet-leden! Dus bij deze een uitnodiging aan iedereen om deel te nemen aan deze fotowedstrijd.
Het thema voor het jaar 2020 – en dat kan bijna niet anders – is: 75 jaar Vrijheid: in verleden, heden en toekomst.
Wat valt er te winnen?
Er zijn mooie prijzen te verdienen, zoals waardebonnen: € 500, € 250, € 150 van Camera Nu ( 1e
t/m 3e
prijs), Voucher Fotofabriek € 100 (4e), Gratis Portfoliobespreking (5e),
Boekenpakket Van Duuren Media ( 6e),
Workshops Calumet (7e
t/m/ 10e).
Tien Jaarboeken 2020 van de Fotobond.
De winnende foto’s worden geëxposeerd in het Rietveld Paviljoen in Amersfoort.
Van 1 april tot 1 oktober kan er digitaal worden ingezonden.
Hoe kunt u meedoen en wat zijn de voorwaarden?
Alle deelnemers mogen maximaal 10 foto's inzenden.
a) Leden van de Fotobond: Voor de eerste 2 foto’s wordt gebruikgemaakt van de website van de Fotobond. Deze twee inzendingen zijn gratis.
Voor eventuele extra inzendingen (dus foto 3 t/m 10) moet er ingezonden worden via WeTransfer naar openfotocup@fotobond.nl.
Per foto is dan een bedrag van € 5,00 verschuldigd. Voor deze meerdere
inzendingen sturen wij u een Tikkie-betaalverzoek met het verschuldigde
bedrag en dit moet binnen 10 dagen zijn voldaan.
b) Niet-leden van de Fotobond:
fotografen die geen lid zijn van de Fotobond nodigen wij ook van harte
uit om deel te nemen. Zij betalen voor elke ingezonden foto € 5,00. Ook
deze inzenders ontvangen een Tikkie-betaalverzoek met het verschuldigde
bedrag en dit moet binnen 10 dagen zijn voldaan.
Het inzenden van alle fotobestanden gaat voor deze deelnemers via WeTransfer naar openfotocup@fotobond.nl.
Waaraan moet de inzending voldoen?
De bestanden mogen per foto maximaal 16 MB groot zijn, de kleurruimte is sRGB en de JEPG kwaliteit 80% of hoger. Een andere eis is dat uw naam niet zichtbaar op de foto mag staan, wel in de bestandsnaam!
De bestandsnamen
De bestandsnamen van de foto's moeten als volgt zijn opgebouwd:
a) Voor Fotobondsleden
Eerst
uw lidnummer van 7 posities, koppelteken, fotovolgnummer (twee cijfers
dus 01 t/m 10), koppelteken, naam fotograaf (maximaal 30 posities),
koppelteken en dan de titel van de foto (maximaal 30 posities).
Voorbeeld: 1901007-10-PietjePuk-Zon
b) Voor niet-leden
Fotovolgnummer(twee
cijfers dus 01 t/m 10), koppelteken, naam van de fotograaf,
koppelteken, telefoonnummer, koppelteken en dan de titel van de foto
(maximaal 30 posities).
Voorbeeld: 10-JanPuk-0612345678-Zon
Hoe is de inlogprocedure voor leden van de Fotobond?
Inzenden
gaat voor de eerste twee inzendingen voor leden van de Fotobond via fotobond.nl.
Na de sluitingsdatum van de wedstrijd wordt de mogelijkheid om in te zenden geblokkeerd.
Wanneer maakt de jury de uitslag bekend?
In het
Rietveld-paviljoen in Amersfoort wordt van 13 t/m 22 november de grote
Fotobondsexpositie gehouden. Daar wordt het werk getoond van de
vele prijswinnaars van de verschillende wedstrijden van de Fotobond. In
het tweede weekend zal de jury-voorzitter Tom Meerman de uitslag gaan
bespreken. Reserveer dus zondag 22 november in uw agenda.
Stuur eventuele vragen naar openfotocup@fotobond.nl.
Toelichting op wedstrijdreglementen.
Het gevolg hiervan is dat voor de Prestatie-onderscheidingen alleen ranking-punten kunnen worden behaald bij de individuele fotowedstrijden: FOL en FI.
Een lid heeft altijd de mogelijkheid om voor deze wedstrijden foto’s in te sturen ook als hij/zij deze foto’s als onderdeel van een serie bij FN of FD wil gebruiken of mee wil sturen met de BFW.
Bij de Fotobond worden geregeld wedstrijden gehouden waarvoor juryleden noodzakelijk zijn. Maar hoe komt hun selectie tot stand en worden score en ranking bepaald?
Bij de Fotobond worden geregeld wedstrijden gehouden waarvoor juryleden noodzakelijk zijn zoals bij Foto Online (FOL), Foto Individueel (FI) en de BondsFotoWedstrijd (BFW).
Voor deze wedstrijden maken we gebruik van juryleden van binnen de Fotobond, waarvan we weten dat ze de knowhow hebben hoe te jureren. En wat misschien nog belangrijker is, hoe ze hun waardering over moeten brengen op een groter publiek.
Er zijn ook selecties zoals voor de salon Foto Nationaal en de ballotage voor de BMK gespreksgroep, waarbij gebruik wordt gemaakt van mensen van buiten de Fotobond.
Er zijn juryleden met veel ervaring en veel fotokennis die cursussen hebben gevolgd (bijv. de cursus Fotoreflectie van de Fotovakschool) en die onze grote wedstrijden kunnen jureren en bespreken. Daarnaast zijn er juryleden uit de clubs die een korte opleiding hebben gevolgd voor jureringen bij clubs en in de afdelingen. Deze opleiding wordt de laatste jaren verzorgd door de Fotobond.
Bij de Fotobond gebruiken wij een wedstrijdmodule waarin de foto’s die u via de website oplaadt terecht komen. De juryleden kunnen die foto’s een voor een op het scherm krijgen en beoordelen.
Hoe gaat die jurering in zijn werk ?
Juryleden worden uitgenodigd door de coördinator van de betreffende wedstrijd. Meestal zijn dat er 3. Zij krijgen van tevoren een instructie hoe die jurering in zijn werk gaat.
Bij wedstrijden met juryleden van binnen de Fotobond hanteren we een waardering d.m.v. punten 1 t/m 10. Jureren mensen van buiten, dan laten we de manier van waarderen aan hen over. Dit zijn beroepsfotografen, art directors en mensen uit de museale wereld aan wie wij niet willen zeggen hoe zij het moeten doen.
Bij FOL, FI of de BFW kan elk jurylid per foto dus 1 t/m 10 punten geven.
Het totaal wordt door de coördinator omgerekend naar een schaal van 0 t/m 100 om tot een ranking te komen die vergelijkbaar is in de diverse wedstrijden, ook als er een ander aantal juryleden zou zijn.
Als er 3 juryleden zijn is het te bereiken puntentotaal maximaal 30.
De omrekenfactor naar 100 is dan 3,333. Door de 3 jurywaarderingen per foto op te tellen en daarna te vermenigvuldigen met 3,333 ontstaat de plaats van de foto op een schaal van 1 t/m 100: de ranking.
In het kort komt het hier op neer: als een foto bv. Goud* wil krijgen zal het totaal van de jurypunten 29 of 30 moeten zijn:
Goud* 29-30
Goud 27-28
Zilver 25-26
Brons 23-24
Bij de uitslagen zie je soms 2 cijfers. Een voor het puntentotaal van de juryleden (punten) en een voor de plaats op de rankingschaal (score).
Maar hoe bepaalt een jurylid nu hoeveel punten hij aan een foto moet toekennen? Hij let daarbij o.a. op de gebruikte beeldtaal, stijlelementen, onderwerpkeuze van de fotograaf in samenhang met een thema of genre. Klopt dit alles dan zal de foto hoger scoren. Is er dan ook sprake van de "wow-factor" of van een unieke kijk op het onderwerp, dan zijn dat ook redenen om een hogere score te geven. Is het plaatje dan ook nog eens esthetisch aantrekkelijk, dan hoeft niemand te worden overtuigd van de gegeven punten.
Rob ‘s-Gravendijk, voorzitter taakgroep Wedstijd & Expositie
juli 2019
Fotografen die zich blijvend bewijzen als betere fotograaf kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamde prestatie-onderscheiding.
Fotografen die zich blijvend bewijzen als betere fotograaf kunnen sinds 1 januari 2018 in aanmerking komen voor een zogenaamde prestatie-onderscheiding.
De Fotobond kent de volgende titels bij oplopende prestatie:
De Taakgroep Wedstrijden en Exposities heeft in 2015 'ranking' ingevoerd bij z’n wedstrijden. Dit is een kwaliteitsnorm, waarbij een foto Goud*, Goud, Zilver of Brons kan scoren. Om voor een Fotobond-titel in aanmerking te komen is een bepaald aantal ranking-punten nodig.
Voor de prestatie-onderscheidingen kunnen alleen ranking-punten worden behaald bij de individuele fotowedstrijden: FotoOnline en Foto Individueel.
> reglement Prestatie-onderscheidingen - per 1 januari 2019
N.B. Deze regeling is ingegaan op 1 januari 2018, waarbij de ranking-gegevens vanaf 1 januari 2017 worden gebruikt.
Weten waar u staat in het Ranking overzicht prestatie-onderscheidingen? Klik hier voor het Ranking overzicht per 24-05-2020.
Er staat in 2020 nog één groot evenement gepland, de grote Fotobond Expositie vanaf 13 november. Als deze doorgaat dan worden daar de onderscheidingen uitgereikt.
Leden en aangesloten fotoclubs kunnen hun exposities laten opnemen in de Activiteitenagenda.
Stuur daarvoor een e-mail naar webmaster@fotobond.nl met onderstaande gegevens:.
Wilt u een expositie aanmelden voor publicatie in het magazine Fotobond InBeeld? Stuur bovenstaande informatie dan naar inbeeld@fotobond.nl.
Let op: het magazine verschijnt ca. 4 keer per jaar. Houd dus rekening met een ruime aanleverperiode voor kopij.In het laatste magazine staat telkens de deadline voor het aanleveren van kopij voor de volgende uitgave.
[foto: Rob Weenink]
Op zoek naar een fototentoonstelling, expositie, fotofestival, evenement of presentatie? Ga dan te rade bij de daarin gespecialiseerde websites.
Een uitstekend en uitgebreid overzicht van de beste
fototentoonstellingen, -exposities, -festivals, -evenementen en
-presentaties in België en
Nederland, geselecteerd door professionals, vindt u op www.foto-agenda.nl. Klik op de animatie hieronder om bij de website te komen, waar er
nog veel meer zijn aangekondigd.
Een andere veel gebruikte website om foto-exposities te vinden is www.fotoexpositie.nl. Die website is te filteren op 'Grote plaatsen in Nederland',
de maand waarin een expositie valt en de provincie waar het zich afspeelt.
Fotoexposities van leden van de Fotobond of georganiseerd door clubs of afdelingen zijn te vinden in de Activiteitenagenda op deze website: > Activiteitenagenda